JØRN “SAIMON” ANDERSEN
Vejgaard Boldspilklub VB har et medlem, som her i 2015 har været med i 70 år
Et medlem vel at mærke som ikke bare har været passiv. Nej han har i alle årene været aktiv. Selvom han er født i 1934, er han stadig et aktiv for VB i en alder af 81 år. En ægte Vejgaard dreng.
Hvis man siger Jørn Andersen fra VB, så er det nok kun nogle af de ældre, der genkender navnet. Men siger man Saimon, så tror jeg, at langt hovedparten af medlemmerne i VB ved, hvem der er tale om. Hvor kommer så navnet Saimon fra? Her skal oplyses, at som alle kan se på det første billede til denne artikel, så var Saimon i sine unge dage en flot fyr. Saimon fortæller selv om navnet: “Der var en operette forestilling, hvor første elskeren hed Sigismund. Det var et navn, folk begyndte at kalde mig. På et tidspunkt så har Eivind Samuelsen SAM fra Aalborg Stiftstidende nok syntes, at det var for svært at skrive, så han skrev i stedet Saimon. Navnet må have været nemmere for folk at huske og sige, for jeg har hedet det lige siden.”
Saimon og selvfølgelig hans tvillingesøster Karen blev født den 22. februar 1934. Han blev i 1945 indmeldt i VB. I 1954 blev han gift med Britta. Det er han stadig. En stor karriere ventede i VB og et langt ægteskab med Britta ligeså. De fik 2 børn, en dreng og en pige.
Men fodbold det skulle der spilles. Og Saimon viste hurtigt, at han havde talent for spillet. Det er så ikke helt rigtigt, for han startede faktisk både med fodbold og håndbold. Han spillede i håndboldklubben Star.
Talentet var nok mest til fodbold, og Saimon fik en lang karriere på VBs førsteholdet. Han var blandt meget andet med til at spille VB op i Jyllandsserien i 1956.
I 1959 havde han 100 kamps jubilæum. Det var i en kamp mod Brande, som var et divisionshold, men VB tabte 0 – 2. Der er intet referat om, hvordan Saimon klarede sin højre bak position. Det var ikke altid, han spillede højre bak. Han var også fremragende på højre wing. Han var nu bedst, når bolden var nede på jorden. Det med hovedstød var ikke hans stærke side. Saimon har altid været bedst til at bruge indersiden af hovedet.
Ikke kun på græs var Saimon populær. I slutningen af 50erne og begyndelsen af 60erne var indefodbold i Aalborghallen meget populært. VB bidrog til populariteten ved at spille et underholdende spil, som blev belønnet med, at VB i 1959 vandt det Nordjyske Mesterskab i Indefodbold med Saimon på holdet. Frederikshavn var også med, og en ung Harald Nielsen scorede 28 af Frederikshavns 40 mål. VB scorede 48 mål. I 1962 vandt VB også først Nordjyske Mesterskab og derefter også DM i indendørs fodbold. Men nu var Saimon ikke mere på holdet.
Efter at have spillet omkring 150 kampe (142?) på førsteholdet valgte Saimon at stoppe som aktiv. Altså kun som aktiv spiller, for i 1963 blev han indvalgt i bestyrelsen som menigt bestyrelsesmedlem, hvorefter hans meget lange karriere som leder m.v. startede. I 1963 blev han kasser i bladudvalgt. I 1966 skiftede han kasserposten i bladudvalget ud med kasserjobbet i klubben. Saimon blev en populær kasser. Et referat fra en generalforsamling omtaler Saimon som: “Det reviderede regnskab blev oplæst af vor populære kasserer, Jørn Andersen.” På generalforsamlingen i januar 1973 måtte Saimon opgive kasserposten, da han skulle på et længer varende kursus for sit arbejde. Han fortsatte dog som menigt bestyrelsesmedlem. I 1976 blev han ikke genvalgt til bestyrelsen, men han blev valgt ind i junior- og ynglingeudvalget. Det skyldtes sikkert, at Saimon og Brittas søn Steen, som spiller i VB, nu var 16 år og et stort fodbold talent.
Helt uden kontakt med penge var han ikke. Han var med i VBs Spareforening. En forening der igennem årene har bidraget med meget store beløb til VB. Derudover var han også annoncesælger for klubbladet.
Sammen med Jørgen Brix var Saimon rejseleder for VBs ynglinge, der var regerende danske mestre, på en tur til Holland. Det var en stor turnering med ca. 140 hold. 1. præmien var en rejse til USA for 15 deltagere. Efter en spændende turnering vandt VBs ynglinge turneringen. Herefter var det rejsen til Amerika. Også på den tur var Saimon med som rejseleder, og Steen som spiller. Det blev også en stor succes i USA. VB tabte kun en kamp, og det var til et professionelt hold.
Efter hjemkomsten fra USA forlod Steen VB og meldte sig ind i AaB, hvor han fik en lang karriere som centerforward på 1. holdet. Det var imidlertid også ensbetydende med, at Saimon forlod junior- ynglingeudvalget. Men han var stadig medlem af indefodboldudvalget. Og sekretær i Spareforeningen. Og annoncesælger for bladet. Og Vejgaard Byfest. Og Idrætshistorisk Samling. Og jeg har sikkert ikke alt med.
I 1984 var Saimon med til at starte VBs initiativforening. Det er en forening, der gennem forskellige initiativer skal skaffe penge til klubben. Også her kom Saimon i bestyrelsen som kasser.
For sin indsats for VB er Jørn Saimon Andersen igennem årene blevet hædret med mange udmærkelser. Hvilken der er den største, er det kun ham selv, der ved. I 1993 blev han æresmedlem af VB. Derudover er han blevet tildelt JBUs sølvnål i 1975. DBUs sølvnål i 1985. Otto Barsteds Mindepokal i 1980. Svend Aaens Mindepokal i 1990. Dragsbæks Idrætslederpris i 2000.
Hvis der er en “humørpris”, så er Saimon en oplagt kandidat til den. Utallige er de gange, han har underholdt med sit helt specielle harmonikaspil. Altid med et smil, og så vidt jeg ved altid gratis.